Ügyvéd

Ingatlan adásvétel - ügyvéd által készítendő okiratok

Ingatlan adásvételi szerződéskötés, vagy Ingatlan ajándékozási szerződéskötés előtt áll vagy bármely más ingatlanjogi problémája merül fel,
Keressen bizalommal, és kérjen ingatlanjogban jártas ügyvédi elérhetőséget!

Miért van szükség ügyvédre?

Ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásba a lakás, illetve házvásárlással kapcsolatos jogügylet, és a vevő tulajdonjoga bejegyezhető legyen a felek megállapodását, az ingatlan adásvételi szerződést írásban szükséges rögzíteni közjegyző által készített közokiratban vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirat formájában.

Ki fizeti az ügyvédet?

Általában a vevő gondoskodik az ügyvédről, így ő ad megbízást az eljárásra, az okiratok elkészítésére és a földhivatali eljárásra és az eljáró ügyvéd díját is a vevő szokta fizetni. Természetesen a szerződést kötő felek az ügyvédi költségek közös viselésében is megállapodhatnak.

Mennyi az ügyvédi költség?

Az ügyvédi kamara nem ad semmilyen ajánlást az ügyvéd által alkalmazandó díjakkal kapcsolatban. Az ügyvédi munkadíj az ügyvéd és az ügyfél között szabad megállapodás tárgya. Ingatlan adásvételek esetén a leggyakoribb a vételár bizonyos százalékához kötött, 0,5-1,5% közötti díjmegállapodás.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000093.tv

Kérem, vegye figyelembe!

Előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a közölt információk már nem aktuálisak!